Sběr dat o síťové komunikaci ze zařízení síťové infrastruktury - Gargulák, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
V teoretické části diplomové práce jsou srovnávány protokoly vhodné pro sběr statistických dat ze zařízení síťové infrastruktury. Vhodným protokolem pro vytvoření aplikace k tomuto účelu byl zvolen protokol SNMP, jelikož je nejrozšířenější. Práce se zabývá detailní teorií okolo protokolu SNMP včetně popisu MIB databáze a seznámení se s SNMP operacemi. Dále je vytvořena aplikace pro vytvoření topologie sítě, která správci vytvoří představu nad dohledovanou síti. Pro každé nalezené zařízení s podporou SNMP protokolu jsou periodicky sbírána a ukládána statistická data jež je možné exportovat do souboru. Diplomová práce obsahuje také dvě přílohy. Jedna obsahuje zadání laboratorní úlohy pro studenty a druhá příloha v podobě DVD obsahuje hotovou aplikaci SDSKSI - Sběr dat o síťové komunikaci ze zařízení síťové infrastruktury.

The diploma thesis describes theory that is needed for application development for acquisition of communication statistical data from network infrastructure devices. Aplication is called SDSKSI. The project compares protocols suitable for this purpose. Finally SNMP protocol was chosen because it is the most common in network devices. SNMP is described in detail. Each SNMP operation has its own practical demonstration. In the project there is also described MIB database and data types of MIB objects. Application is able to create network topology. Then administrator of network can imagine how the network looks like. For each device that support SNMP protocol are periodically collected and stored statistical data which can be exported to the file. For application development were chosen programming languages according to several criteria. Content of the laboratory exercise is presented. At the end of the project there are some system solutions for collecting statistical data. Diploma thesis contents two attachments. The first is containing the full text of laboratory task. The second is DVD disc. Disc is containing ready to boot aplication SDSKSI.
Acquisition of communication statistical data from network infrastructure devices
Keywords: SNMP; NetFlow; MIB; topologie sítě; sběr dat; směrovač; přepínač; Debian; SNMP; NetFlow; MIB; network topology; collecting data; router; switch; Debian