Využití metody konečných prvků pro modelování patologických změn v tkáni lidských hlasivek a jejich projev ve videokymogramu - Martínek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Práce se zabývá vytvořením rovinného výpočtového modelu lidských hlasivek, zahrnující interakci struktury a proudícího vzduchu. Na tomto modelu je zkoumán vliv změn vrstev tkání hlasivek (tuhost, tloušťka) a jejich projevy na snímku videokymogramu. Analýza výsledků se zabývá také vyhodnocením tlaků ve vybraných bodech pod, mezi a nad hlasivkami. Výsledky naznačují možnou podobnost s chováním lidských hlasivek s patologiemi. Součástí práce je i rešerše funkce hlasivek, přehled patologií a užívaných výpočtových modelů hlasivek.

Master´s thesis deals with creating planar computational model of human folds, involving fluid-structure interaction. With this model, the influence of changes in vocal folds tissue layers (stiffness, thickness) and their effects on the videokymograph image are studied. Analysis of the results also deals with the evaluation of pressure at selected points below, between and above the vocal folds. The results indicate a possible similarity with the behavior of human vocal folds with pathology. Background research of vocal folds function, an overview of vocal folds pathology and summary of computational models are included.
Finite element modelling of pathological changes in human vocal folds tissue and their influence on videokymograph
Keywords: Hlasivky; vokální trakt; patologie; výpočtové modelování; metoda konečných prvků; Vocal folds; vocal tract; pathology; computational modeling; finite element method