Hluboké vrtání leteckého dílu - Klíma, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou hlubokého vrtání leteckého dílu ze slitiny hliníku EN AW 7075 T7351. Pojednává o materiálu této součásti a o aktuálním zpracování hliníkových slitin. Dále obsahuje část věnovanou různým druhům technologií hlubokého vrtání, primárně se zaměřuje na dělové vrtání. Popisuje nástroj, technologii a podmínky při dělovém vrtání hlubokých děr se zaměřením na rozbor sil. Poté porovnává současnou technologii vrtání dílce v kooperaci a navrhuje inovovanou metodu výroby. V závěru je provedeno technicko-ekonomické srovnání

Diploma thesis deals with problems about deep drilling of aeronautical part made of aluminum alloy EN AW 7075 T7351. This work is focused on the material properties component and current aluminum alloys processing. Further it contains a part delicated to various kinds of technologies of deep drilling, primarily is focused to gun drilling. Describes a tool, technology and conditions in gun drilling of deep holes with focused to analysis of the forces. Then it compares contemporary manufacturing technology of part drilling in cooperation and proposes an innovative technology of manufacturing. This project is accomplished with technical-economical evaluation.
Deep drilling of an aeronautical part
Keywords: hluboké vrtání; dělové vrtání; slitiny hliníku; slitina EN AW 7075; deep drilling; gun drilling; aluminum alloys; EN AW 7075 alloy