Sušení organických materiálů - Fialová, Gabriela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá obecnou charakteristikou sušících procesů, včetně druhů vlhkostí a vazeb v materiálu. Blíže popisuje vlastní průběh sušení a vybraná sušící zařízení. Součástí je také kapitola věnovaná proteinům, jejich změnám ve vzdušném prostředí se vzrůstající teplotou. Rozepsány jsou průběhy denaturací proteinů, a v neposlední řadě je zde pojednání o aktivitě vody a její závislosti na mikrobiálních reakcích v potravinách. Praktická část je zaměřena na experimentální měření sušících křivek drtě z larev potemníků, jejich sestrojení a následné vyhodnocení. Závěr je věnován měření aktivity vody vzorků drtě larev potemníků o různých vlhkostech.

This master’s thesis deals with the general characteristics of drying processes, types of moisture and bonds in the material. The following describes the drying process and selected drying equipment. It also includes a chapter on proteins, their changes in the air with increasing temperature. This thesis also describes denaturation of proteins as well as activity of water and it‘s dependence on microbial reactions in food. The practical part is focused on experimental measurement of the drying curves of crushed larvae, their construction and subsequent evaluation. The last part is devoted to measuring the activity of water samples of crushed larvae of different moisture.
Drying of the organic materials
Keywords: Sušení; sušící křivka; protein; denaturace; aktivita vody.; Drying; drying curve; protein; denaturation; water activity.