Tvarování laserového svazku - Hantl, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Práce krátce popisuje typy vln a svazků. Podrobněji jsou popsány parametry a vlastnosti Gaussova svazku, který je asi nejvíce využíván v atmosférických optických spojích. Hlavním cílem práce je prostudování možností tvarování laserového svazku a to hlavně na svazek Top hat. Jsou zde popsány důvody, proč je vhodné laserový svazek pro optické komunikace tvarovat, a nejčastěji využívané metody pro tvarování laserového svazku. Navržené postupy tvarování svazků jsou experimentálně ověřeny a vlastnosti svazků tvarovaných jednotlivými metodami jsou mezi sebou porovnány.

Thesis describes shortly types of waves and beams. Gaussian beam properties and parameters are described in more details, Gaussian beam is the most used in atmospheric optical links. The main goal of work is studying of possibilities of laser beam shaping, mainly the beam Top hat. In this project reasons why is suitable to shape laser beam for optical communications and the most used methods for shaping of laser beam are described. The suggested processes of beams shaping are experimentally verified and properties of beams shaped of single methods are compared with each other.
Laser beam shaping
Keywords: Optický svazek; optická vlna; optická intenzita; optický výkon; Gaussův svazek; Top hat svazek; tvarování svazku; svazkový integrátor; pole mikročoček; difrakční difusér.; Optical beam; optical wave; optical intensity; optical power; Gaussian beam; Top hat beam; beam shaping; beam integrátor; lenslet array; diffracitve diffuser.