Výpočtová simulace rovnání tyčí nekruhového průřezu - Čupr, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Práce je zaměřena na srovnání dvou možných způsobů výpočtového modelování procesu rovnání dlouhých profilů. Je zde popsána podstata procesu rovnání, základní principy metody konečných prvků a princip rychlého algoritmu založeného na Eulerovském popisu pohybu kontinua. Práce se zabývá posouzením výpočtové náročnosti a přesnosti řešení obou uvedených metod. V závěru jsou shrnuty získané výsledky a posouzena efektivnost obou algoritmů.

The purpose of this study is to compare two possible methods of computational modeling of straightening long profiles. The study presents fundamentals of the straightening process, basic principles of the finite element method and the principle of fast algorithm based on Eulerian description of motion of continuum. The study investigates how the two methods are computationally demanding and precise. Finally, the acquired results are summarised and the effectiveness of both algorithms is assessed.
Computational simulation of leveling of long profiles
Keywords: Elasto-plastický ohyb; Eulerovský přístup; FEM; Proces rovnání; Elasto-plastic bending; Eulerian approach; FEM; Straightening process