Vyhledávání v záznamech bezpečnostních kamer - Piwowarski, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
S rostoucím množstvím video záznamů produkovaných bezpečnostními kamerami roste poptávka po systémech, které jsou schopné  je prohledávat. Tato práce zkoumá právě takové systémy a metody, které za nimi stojí. V úvodu práce je popsáno schéma systémů pro vyhledávání záznamů z bezpečnostních kamer společně s metodami, které tyto systémy používají pro uchovávání informací, které získávají při analýze videí. Představeny jsou také algoritmy pro trasování objektů (DeepSort) a detekci objektů (YOLO), které jsou využity v systému vytvořeného v rámci této práce. Závěr práce je věnován vytvořenému systému, který využívá trajektorií detekovaných objektů v prohledávaných záznamech. K specifikování hledaných událostí systém využívá v rámci této práce navrženého dotazovacího jazyka.  Tento jazyk se skládá z tzv. vyhledávacích bloků, jejichž skládáním mohou být definovány situace jako: "člověk vystoupil z auta" nebo "auto zastavilo na parkovacím místě".

With the growing number of video recordings produced by security cameras, the demand for systems that are able to search them is growing as well. This work examines such systems and methods that are behind them. The introduction of this thesis describes the scheme of surveillance video search systems together with the methods that these systems use to store information they obtain during the video analysis. Algorithms for object detection (YOLO) and object tracking (DeepSort) are also introduced. These algorithms are then used in a system created for the practical part of this thesis. The end of the thesis describes the created system, which uses the trajectories of detected objects in searched video recordings. To specify the searched events, the proposed query language within this work is used. This language consists of so-called search blocks, the composition of which can be used to define situations such as: "a person got out of a car" or "a car stopped in a parking space".
Surveillance Video Search
Keywords: vyhledávání v záznamech bezpečnostních kamer; detekce objektů; trasování objektů; vyhledávání objektů podle jejich trajektorie; homografie; surveillance video search; object detection; object tracking; object trajectory-based video search; homography