Hypereliptické křivky a jejich aplikace v kryptografii - Perzynová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Cílem této práce je zpracovat úvod do problematiky hypereliptických křivek s důrazem na konečná pole. T práci je dále popsán úvod do teorie divizorů na hypereliptických křivkách, jejich reprezentace, aritmetika nad divizory a jejich využití v kryptografii. Teorie je hojně demonstrována příklady a výpočty v systému Mathematica.

The aim of this thesis is to present an introduction to the theory of hyperelliptic curves, especially over finite fields. Also the introduction to the theory of divisors on hyperelliptic curves is described, including its representation, arithmetic over divisors and their utilization in cryptography. The theory is often illustrated by examples and calculations in the Mathematica software.
Hyperelliptic curves and their application in cryptography
Keywords: konečné pole; hypereliptická křivka; divizor; jakobián; Mumfordova reprezentace; Cantorův algoritmus; kryptografie s veřejným klíčem; finite field; hyperelliptic curve; divisor; Jacobian; Mumford representation; Cantor's algorithm; public-key cryptography