Zvyšování životnosti střižných nožů - Rohlínková, Marie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Práce navrhuje možné metody zvýšení životnosti střižného nože, který je z materiálu 19 733 a je použit ke stříhání statorových plechů z křemíkového materiálu. Zmíněné plechy jsou velmi tvrdé a na nástroj jsou tak kladeny zvýšené nároky na střižné hraně. Po literární studii byla jako optimální metoda zvolena plasmová nitridace, která umožňuje zvýšení tvrdosti povrchu až na 64 HRC. Zvýšení tvrdosti povrchu a zachování houževnatosti jádra je potvrzeno experimentálním měřením tvrdosti. Pro měření jsou použity dva vzorky jeden neupravený a druhý nitridovaný. Z metalografického výbrusu je patrné, že tloušťka nitridované vrstvy je 0,1 mm.

Thesis suggest possible methods of increasing the life of a cutting blade, which is made of steel 19 733 and is used for cutting stator laminations from silicon materials. Mentioned metal sheets are very hard which leads to higher demands on cutting blades. The optimal method chosen, as based on studies of relevant literature, was ion nitriding which provides increase in surface hardness to 64 HRC. Increase in surface hardness while also preserving the toughness of the core was further confirmed by an experimental measurement of hardness, which was measured on two samples. First sample was left in the original state and the second sample was ion nitrided. According to the scratch pattern the thickness of nitrided layer is 0.1 mm.
Increasing the life of cutting blades
Keywords: Stříhání; střižný nástroj; životnost; plasmová nitridace; Cutting; cutting tool; lifetime; ion nitriding