Systém pro vizualizaci trendů v šíření malwaru - Nosková, Daša (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Táto bakalárska práca rieši návrh a tvorbu služby pre spracovávanie, ukladanie a vizualizáciu časových dát, ktorá informuje o aktuálnej malwarovej hrozbe. Časové dáta sú ukladané do time-series databázy a vizualizované na vytvorenej webovej stránke vo forme grafov a tabuliek. V práci sú preskúmané jednoduché štatistické metódy pre detekciu extrémov na reálne nazbieraných dátach. Je vytvorená služba poskytujúca, okrem prehľadu informácií, aj možnosť  upozornení na užívateľom definované anomálne správanie. Služba poskytuje analytikom vizuálny pohľad na šírenie a detekciu malwaru a spôsob pre detekciu anomálií.

This bachelor's thesis deals with the design and implementation of a service for processing, storing, and visualization of time-series data, which informs about actual malware threat. Time-series data are stored in a time-series database, and visualized in the form of charts and tables on a created website. The work examines simple statistical methods for detecting extremes on real system data. In addition to an overview of information, the created service provides the possibility to define alerts for the user set anomalous behavior of malware. The service provides analysts with a visual view of malware spreading and its detection, and provides a way to detect anomalies.
System for Malware Spreading Visualization
Keywords: yara; škodlivý kód; šírenie malwaru; vizualizácia trendov; časové dáta; time-series databáza; detekcia anomálií; yara; malware; spreading of malware; visualization of trends; time-series data; time-series database; anomaly detection