Model střídá model - Transformace Baťova průmyslového města Batanagar v Indii - Březovská, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Tato práce si klade za cíl přispět novými poznatky k debatě o korporátním urbanismu. Obecně zkoumá průběh a důsledky globalizačních tendencí na rozvoj průmyslových a postindustriálních měst, přičemž se snaží identifikovat aspekty, které s sebou tato specifická výroba místa nese. Konkrétně pak zkoumá případ obuvnické firmy Baťa, jejíž model „ideálního průmyslového města“ a jeho výroba a export byly jedním z prvních případů realizace soukromě řízeného urbanismu v celosvětovém měřítku. Model indického podnikového města Batanagaru z 30. let minulého století je od roku 2006 nahrazován modelem novým: městem, ve kterém je vlastní výroba bot zcela oddělena od produkce nového životního stylu. Tento model lze dnes nalézt na periferiích velkoměst po celém světě, zejména ale v zemích globálního jihu, kde jasně odráží socioekonomickou transformaci celé společnosti ze společnosti výroby ve společnost spotřeby.

This thesis aims to contribute new knowledge to the debate on corporate urbanism. Generally, it seeks to identify the process and implications of globalization tendencies on the development of industrial and postindustrial cities while exploring the aspects that this specific production of space entails. Specifically it studies the case of the Baťa shoe company, whose model of an „ideal industrial town“, its production and export, has been one of the first examples of enforcement/implementation of corporate urbanism on a global scale. The 1930s model of the Indian enterprise city, Batanagar, is since 2006 being replaced by a new one: the model of a city-venture, in which the actual production of shoes is strictly separated from the new production of lifestyle. This model can today be found on the outskirts of large cities throughout the world, and especially in countries of the global south, where it clearly reflects the socio-economic transformation of the whole society, from a production driven, to a consumption driven society.
Model Replaces Model – Transformation of Baťa’s Industrial Town Batanagar in India
Keywords: Baťa; model; tovární město; výroba a spotřeba; výroba místa; prostorové praktiky; pracovní proces; postindustriální vývoj; korporátní architektura a urbanismus; branding.; Baťa; model; company town; production and consumption; production of place; spatial practice; working process; postindustrial development; corporate architecture and urbanism; branding.