LED osvětlení jízdního kola - Čmelík, Matouš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
V semestrální práci navrhuji osvětlení jízdního kola pomocí LED diod, které jsou napájené z alternátoru. Navrhuji osvětlení s akumulátorem, který se při jízdě dobíjí a při zastavení umožňuje nepřerušené osvětlení kola. Celý koncept je navržen, tak aby výsledná cena byla co nejnižší. Celé zapojení navrhuji, aby šlo vložit do stávajícího osvětlení kola Eska či Favorit a nevzbuzovalo pozornost. Použití měničů zaručuje vysokou efektivitu celého konceptu. Použití LED diod zaručuje vysokou svítivost oproti standardnímu řešení s žárovkami.

In semester thesis i project bicycle lighting using LEDs that are powered from the alternator. The LEDs are powered also from battery, that is recharged while driving and when you stop it enable uninterrupted lighting. The concept is designed so that the final price is as low as possible. All things is designed to insert to the existing bicycle lightint on Eska or Favorit bicycle. The use of inverters ensures high efficienty of the whole concept. Using LEDs compare to standart solutions with bulbs is more efficienty to.
LED bicycle lights
Keywords: LED; propustný měnič; blokující měnič; osvětlení; kolo; li-on; LED; step-up converter; step-down converter; lighting; bicycle; li-on