Revitalizace toku Chrudimky - Rychlý, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Diplomová práce se zabývá hydraulickým ověřením návrhu revitalizace náhonu v intravilánu města Chrudim z bakalářské práce Úprava toku na vybrané lokalitě z roku 2021. V práci je popsán stávající stav toku a zájmové lokality, způsob sestavení 2D hydraulického modelu, popis změn v navržené úpravě a následně popis hydraulického ověření návrhu. Výsledkem diplomové práce jsou mapy rozlivů, hloubek a rychlostí pro povodňové průtoky Q5, Q20, Q100, situace navržené úpravy a vzorové příčné profily. V závěru práce je zhodnocen vliv úpravy na stávající povodňový stav.

The diploma thesis deals with the hydraulic verification of the design of the millrace revitalization in the Chrudim town intravillage from the bachelor's thesis Úprava toku na vybrané lokalitě from 2021. The thesis describes the current flow state and the location of interest, the method of building a 2D hydraulic model, a description of changes in the proposed modification, and then a description of the hydraulic verification of the design. As a result of the thesis, the maps of a spill, depths, and velocities for flood flow Q5, Q20, and Q100, the proposed treatment, and sample cross sections are presented. The thesis concludes with an assessment of the effect of the modification on the existing flood condition.
Revitalisation of the Chrudimka river
Keywords: Chrudim; Chrudimka; náhon; hydraulické posouzení; úprava; protipovodňová ochrana; HEC RAS; 2D; Chrudim; Chrudimka; millrace; hydraulic assessment; modification; flood protection; HEC-RAS; 2D