Svařování sbíjecí hlavy důlního kombajnu - Adam, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Cílem této bakalářské práce je popis konstrukce a činnosti sbíjecí hlavy důlního kombajnu, zpracování technologického postupu a návrhu úpravy technologie. Sbíjecí orgány jsou vyráběny svařováním, byla vybrána metoda MAG s ochrannou atmosférou tvořenou plynem CORGON 18 (18%CO2+Ar). Při navýšení pevnosti nožových držáků, z oceli 15 230.3 na 1600MPa a navaření na segment šroubovice z oceli S355j2+N, došlo k praskání těchto držáků za studena. Prověřením celého technologického postupu a provedením výpočtů, byla nalezena chyba. Teplota předehřevu byla příliš nízká, a proto byla zvýšena na výpočtových 270°C spolu s dohřevem po dobu 2 hodin na této teplotě. Součástí práce je i ukázka zkušebního svaru prasklého držáku.

The aim of this bachelor thesis is to describe the structure and purpose of the longwall shearer drum to descriebe the technological process and to design the technology. Shearer heads are made by welding, MAG method with a protective atmosphere of CORGON 18 (18% CO2 + Ar) was selected. Increasing the strength of the knife holders, made from steel 15 230.3 to 1600MPa and welding to the helical segment of S355J2 + N steel, these clamps cracked cold. An error has been detected by reviewing the entire process and performing calculations. The preheating temperature was too low and was therefore increased to 270 ° C along with the stay for 2 hours at this temperature. Part of the thesis is a sample of the test weld of the rupture holder.
Welding head of the longwall shearer
Keywords: rozpojovací orgán; technologie svařování; MAG; technologický postup; WPS; shearer drum; welding technology. MAG; technological process; WPS