Vliv fyzických parametrů a stáří silnoproudého vedení na výkonnost a spolehlivost PLC/BPL - Benešl, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
BPL technologie je v dnešní době dosti rozšířená a určité povědomí o ní má i veřejnost. Tato technologie může být využita jako komunikační prostředek bez nutnosti instalace dalšího média s použitím stávající infrastruktury. Ve snaze využít plnohodnotný potenciál technologie se začala BPL komunikace používat k online monitorování stávajícího stavu kabelů v distribučních sítích. Distributor může vyhodnocovat stávající stav v místech, kde je již technologie implementovaná. BPL technologii tedy můžeme využít nejen ke komunikaci, ale také jako diagnostický nástroj, kterým lze testovat kvalitu kabelového spojení, na níž se mohl ve značné míře podepsat nejen čas, ale také vlhkost či další vnější vlivy.

BPL technology is quite widespread nowadays and the public is also somewhat aware of it. This technology can be used as a means of communication without the need to install additional media and thus use the existing infrastructure. In an effort to use the full potential of the technology, BPL communication began to be used to monitor the current state of cables in distribution networks online. Where the technology is already fully implemented, the distributor can use the data to evaluate the current situation. In this way, BPL technology can be used as a diagnostic tool to test the quality of a cable connection on which not only time but also humidity and other external influences could have a significant effect.
Influence of physical parameters and age of power lines on PLC/BPL performance and reliability
Keywords: BPL; komunikace; měřící vůz; spojka; testování; diagnostika; online metoda; off-line metoda; preventivní údržba; ČEZ; E.ON.; BPL; communication; diagnostical car; clutch; testing; diagnostics; online method; offline method; preventive maintenance