Redukce šestimocného chromu v cementových pojivech - Hrubý, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Problematika přítomnosti šestimocného chromu v cementových pojivech a možností jeho redukce je, z důvodu toxicity šestimocného chromu a neustálého zpřísňování EU norem, velmi aktuální. Snaha získat cement s koncentrací Cr (VI) pod 2 ppm a udržet tuto hodnotu i během dlouhodobého skladování za současné ekonomické nenáročnosti pro průmyslové užití a bez zhoršení konečných vlastností cementových směsí je hojně studovanou problematikou, pro níž je třeba nalézt vhodné řešení. V této práci byla zkoumána redukční činidla na bázi monohydrátu síranu železnatého v případné kombinaci s dalšími modifikátory. Ke studiu účinnosti redukčních činidel sloužila běžně používaná metoda UV-VIS spektrofotometrie za využití 1,5-difenylkarbazidu jako indikátoru. Byl sledován i vliv přídavku redukčního činidla na mechanické vlastnosti, a to pomocí zkoušky pevnosti v tlaku.

The issue of hexavalent chromium contained in cement binders and the possibilities of its reduction are very current, due to the toxicity of Cr (VI) and constantly stricter regulations of the EU. The effort of achieving a cement binder with Cr (VI) concentration lower than 2 ppm and keeping this concentration unchanged during the long term storage is a frequently studied issue which needs to be solved. Requirements are put on the low cost for industrial use and without inducing changes of final properties of cement binders. A reducing agents based on iron (II) sulphate monohydrate potentially combined with some additives were studied in this study. The efficiency of reducing agents was analysed by commonly used UV-VIS spectrophotometry technique which uses 1,5-diphenylcarbazide as an indicator. The influence of added reducing agent on the mechanical properties was noticed by compressive strength test.
Reduction of hexavalent chromium in cement binders
Keywords: Portlandský cement; redukce šestimocného chromu; redukční činidla; monohydrát síranu železnatého.; Portland cement; reduction of hexavalent chromium; reducing agents; iron (II) sulfate monohydrate.