Vliv výpadku linky a použití alternativních tras na zajištění kvality služeb - Atanasčev, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Cílem této práce bylo seznámit se s technologií rozlišovaných služeb DiffServ, problematikou výpadku linky a nalezení alternativní trasy v DiffServ doméně. V práci byly popsány v teoretické rovině vlastnosti rozlišovaných služeb, způsob jejich značení a zacházení v DiffServ doméně. Byl také objasněn pojem DiffServ doména, její struktura a stavový směrovací protokol OSPF, který je v současné době hojně používaný. Na základě získaných znalostí byl v simulačním prostředí Opnet Modeler vytvořen funkční model DiffServ domény, ve kterém byl simulován výpadek linky hlavní trasy a její následné obnovení. Provedené simulace byly následně podrobeny analýze.

Information about the differentiated services (DiffServ), the link failure problems and the alternate routes in a DiffServ domain finding are the aims of the master´s thesis to be given. Properties of the differentiated services, the usage of marking techniques in the DiffServ domain are described in the thesis. The concept of the DiffServ domain, its structure and mostly used today routing protocol OSPF are described too. The function model of the DiffServ domain has been created in the simulation environment called Opnet Modeleler on the basis of the obtained knowledge. The link failure and the following link recovery have been simulated in the model and the effects have been analyzed after that.
Effect of Network Link Failure and Alternative Route Usage on Quality of Service Assurance
Keywords: DiffServ; rozlišované služby; kvalita služeb; QoS; OSPF; Opnet Modeler; DiffServ; differentiated services; quality of services; QoS; OSPF; Opnet Modeler