Implementace kogeneracni jednotky do siti "Smart Heating and Cooling Networks" - Uhrík, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Cieľom diplomovej práce bolo vytvoriť výpočtový model pre zaradenie kogeneračnej jednotky do chytrej tepelnej siete. Kvôli lepšiemu využitiu odpadného tepla z kogeneračnej jednotky v letnom období, bol k vybranej kogeneračnej jednotke MOTORGAS MGM250 nadimenzovaný absorpčný obeh a zhotovený výpočtový model trigenerácie. V teoretickej časti práce bola popísaná funkcia, prevádzka a vyvedenie tepelného výkonu kogeneračnej jednotky, ako aj vhodnosť spojenia kogeneračnej a absorpčnej jednotky v letnom období. V praktickej časti došlo k porovnaniu prevádzkových dát areálu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně a dát z vytvorených výpočtových modelov kogenerácie a trigenerácie. Na základe tohto porovnania boli vyvedené výsledky vhodnosti použitia oboch výpočtových modelov.

The aim of the Master‘s thesis was to create a computational model for integration of the cogeneration unit into the smart thermal network. For the better use of waste heat from the selected cogeneration unit MOTORGAS MGM250 during the summer period, the absorption circuit was dimensioned and the appropriate trigeneration computational model was formed. In the theoretical part, the function, operation and heat performance of the cogeneration unit as well as the suitability of the connection of the cogeneration unit with the absorption chiller during the summer period were described. In the practical part, the operational data of the Faculty of Mechanical Engineering of the Brno University of Technology and the theoretical performance data from created cogeneration and trigeneration computational models were compared. Based on this comparison, the conclusion about the suitability of use of both computational models was made.
Implementation of Cogeneration Unit in "Smart Heating and Cooling Networks"
Keywords: kogeneračná jednotka; kogenerácia; absorpčná jednotka; trigenerácia; chytré tepelné siete; výpočtový model; co-generation unit; cogeneration; absorption chiller; trigeneration; smart heating and cooling networks; computational model