Řízení synchronního servomotoru v klouzavém režimu - Koňarik, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Ciežom tejto diplomovej práce bolo navrhnúť riadenie synchrónneho motoru s permanentnými magnetmi v kĺzavom režime. V úvodnej časti je popísaný synchrónny motor, snímače používané pri jeho riadení a výkonová elektronika. Následne je popísaný matematický model synchrónneho motoru. Ďalšia časť sa zaoberá klasickým vektorovým riadením motoru. Nasleduje riadenie motoru v kĺzavom režime. A nakoniec je navrhnutý algoritmus implementovaný na procesore. Všetky navrhnuté regulátory sú otestované pomocou simulácie na modeli motoru. V záverečnej časti je zhodnotenie dosiahnutých ciežov a zistených skutočností.

The goal of this diploma work is to design a control for permanent magnet synchronous motor in sliding mode. The introduction describes a synchronous motor, sensors which are used in the control process as well as power devices. Further, there is description of mathematical model for the synchronous motor. Another part of the diploma work deals with classic vector control for this kind of motor followed by the sliding mode control for the motor. At the end, there is presented an algorithm which has been implemented in the processor designed for this equipment. All the controllers used in the equipment have been tested on motor simulations. In conclusion, there is a target analysis and facts finding.
PMSM Drive Sliding Mode Control
Keywords: Synchrónny motor; Permanentné magnety; Vektorové riadenie; Riadenie v kĺzavom režime; Robustné riadenie; Synchronous motor; Permanent magnets; Vector control; Sliding mode control; Robust control