Planetary Thermodynamics : Energy Justice - Mitro, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
Touto prácou chcem uvažovať a vytvoriť svet, kde Energia - základná a univerzálna sila - determinuje celkovú infraštruktúru globálnych aktivít a vzťahov. Dielo predkladá dokufiktívny príbeh budúcnosti postavenej na premise, že planetárny ekosystém tvorí jednu energetickú entitu, ktorá podlieha termodynamickým zákonom, nezničiteľnosti energie a jej transformácie z mechanickej na tepelnú. Taktiež ustanovuje, že všetci aktéri, ľudskí i neľudskí, majú na tento systém energetický dopad. V spoločenskom kontexte je každému garantovaný základný energetický príjem - 10000kJ na deň - a všetky ich aktivity sú cenené na základe ich energetického prínosu a nie ich monetárnej prestíže. Vizuálny jazyk diela je postavený na juxtapozícií obrazu spoločnosti Energetickej Spravodlivosti a špekulatívneho archeologického výskum prevedeného na území súčasnej komunálnej záhrady z pohľadu utopického status quo budúcnosti. Práve toto napätie medzi realitov a fikciou vyjednáva a navrhuje možnosti nastolenia takejto budúcnosti. Mojím zámerom je predostrieť sugestívny obraz globálneho poriadku, ktorý nie je len utopický ale i inšpiratívny a v zásade dosiahnuteľný a úsiliahodný.

This work attempts to imagine and create a world where Energy - fundamental and universal force - determines overall global infrastructure of actions and relationships. It narrates docufictionary story of the future built on premise that planetary ecosystem forms single energetic entity that obeys laws of thermodynamics - the indestructibility of energy and its transformation from material force to heat. It also establishes that every actor, human or nonhuman, has energetic impact on this system. In societal context, individuals are granted basic energetic income of 10000kJ per day and all their activities are evaluated against thier energetic contribution rather than monetary prestige. Visual language of the work is juxtaposing workings of society where Energy Justice has been established with speculative archeological research conducted at present community garden from the viewpoint of future’s utopia. This very friction between reality and fiction negotiates and suggests possibility of such future to come. My overall aims are to present a suggestive picture of global order that is not only utopic but also inspiring and in essence feasible and worth acting towards.
Planetary Thermodynamics : Energy Justice
Keywords: Energetická spravodlivosť; Planetárna termodynamika; geopoetika; enviromentálna problematika; sociálna problematika; materiálny obrat; artScience; site-sensitive; gesamtkunstwerk; post-media; ssesi.space; mimogaleríjne umenie; mižu; Energy Justice; Planetary Thermodynamics; geopoetics; sitesensitive; gesamtkunstwerk; post-media; ssesi.space; art outside of white cube; mižu