Postkvantové šifry - Novosadová, Tatiana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Národný inštitút pre štandardy a technológie (NIST) zahájil proces na získanie, vyhodnotenie a štandardizáciu jedného alebo viacerých kryptografických algoritmov využívajúcich verejný kľúč prostredníctvom verejnej súťaže. Cieľom tejto dimplomovej práce je naštudovať dostupné postkvantové algoritmy pre ustanovenie kľúča, ktoré boli zverejnené v treťom kole tejto súťaže. Po dôkladnej analýze a porovnaní bol jeden zo študovaných algoritmov implementovaný s využitím knižníc dostupných pre daný algoritmus, následne bol program optimalizovaný a zdokumentovaný.

The National Institute for Standards and Technology (NIST) has initiated a process to solicit, evaluate, and standardize one or more quantum-resistant public-key cryptography algorithms through a public competition. An objective of this thesis is to study the available post-quantum algorithms for key establishment, that were published in the third round of this competition. After a proper analysis and comparison, one of the studied algorithms was implemented using available libraries for the chosen algorithm, the created program was optimized and documented.
Post-Quantum Ciphers
Keywords: Post-kvantová kryptografia; ustanovenie kľúčov; NIST; štandardizácia; McEliece; NTRU; CRYSTALS-KYBER; SABER; kryptografia založená na mriežkach; MLWE; Post-quantum cryptography; key-establishment; NIST; standardization; McEliece; NTRU; CRYSTALS-KYBER; SABER; lattice-based cryptography; MLWE