Výroba závěsu lustru - Mergeščíková, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Práca predkladá návrh technológie výroby závesu lustra z materiálu ČSN 42 3005 (Cu99,5) s hrúbkou plechu 0,5 mm. Vzhľadom na sférický tvar súčasti a sériovosť 40 000 ks.rok-1 bola zvolená technológia hlbokého ťahania na dve ťažné operácie, pričom druhý ťah je vykonaný spätným ťahaním. Doplnkovou technológiou je so zreteľom na charakter súčasti strihanie. Vyrobiteľnosť súčasti bola overená pomocou numerickej simulácie v softvéri PAM-STAMP. Tvárniaci proces je uskutočnený pomocou troch nástrojov s využitím troch lisov. Pre prvé, združené ťažidlo, je použitý výstredníkový lis LE 160C. V druhom ťažidle pre spätné ťahanie je aplikovaný hydraulický lis ZHO100 a pre strihadlo v tretej operácií výstredníkový lis typu LEK160. So zvolenou hodnotou zisku 25 % bola výsledná cena pre súčasť stanovená v hodnote 104,17 Kč. Bod zvratu nastane po dosiahnutí 16 248 ks.

The master’s thesis presents a design for the technology of manufacture of a chandelier hinge from the material ČSN 42 3005 (Cu99.5) with a sheet thickness of 0.5 mm. Due to the spherical shape of the part and the series 40 000 parts per year, the technology of deep drawing was chosen for two drawing operations, while the redrawing is performed by reverse deep drawing. Due to the nature of the component, the additional technology is shearing. The manufacturability of the part was verified using numerical simulation in the PAM-STAMP software. The forming process is performed using three forming tools on three different presses. For the first, combined tool, an LE 160C eccentric press is used. A hydraulic press ZHO100 is applied in the second tool for the reverse drawing, and finally, an eccentric press LEK160 is applied for the shearing in the third operation. With the selected profit value of 25 %, the final price for the component was set at CZK 104.17. The turning point occurs after reaching 16 248 parts.
Manufacture of Chandelier Hinge
Keywords: Cu99; 5; tvárnenie; sférické ťahanie; spätné ťahanie; strihanie; Cu99.5; forming; spherical deep drawing; reverse deep drawing; shearing