Nástroj pro efektivní komunikaci pilota dronu s velitelem mise - Rakús, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2023)
V súčasnosti je hlavným komunikačným kanálom hasičov a horskej záchrannej služby prenos hlasu cez rádio. Avšak, pri zvyšujúcom sa využití dronov v záchranných operáciách nemusí byť rádiová komunikácia dostatočná, najmä pokiaľ ide o komunikáciu medzi pilotmi dronov a veliteľmi alebo operátormi misií. Pri použití výhradne rádiovej komunikácie sa musí pozemný tím a veliteľ spoliehať na verbálnu komunikáciu, čo môže viesť k obmedzenej možnosti komunikácie a strate alebo nesprávneho interpretovania pokynov. Pre odstránenie tejto prekážky som sa rozhodol vyvinúť dve aplikácie - jednu pre pilota dronov a druhú pre veliteľa jednotky. Aplikácia pre pilota obsahuje rozhranie potrebné na ovládanie dronu, zatiaľ čo aplikácia pre veliteľa sa pripája k aplikácii pre pilota a poskytuje prístup k videu z drona a ďalším dôležitým informáciám. Veliteľ môže posielať vizuálnu spätnú väzbu pilotovi kreslením do videa, umiestňovaním ikon anotácií alebo posielaním príkazov pre presnejšiu spoluprácu medzi dronom a pozemným tímom. Keďže výsledné aplikácie fungujú ako samostatný nezávislý systém, nie je komunikácia prostredníctvom nich náchylná na preťaženie rádiovej komunikácie, čo zaručuje, že príkazy nie sú stratené a že sa dá použiť aj v prípade, že rádiová komunikácia zlyhá.

Nowadays, the primary communication channel for firefighters and mountain rescue units is voice transferred over the radio. However, radio communication might not be sufficient enough with the increasing use of drones in rescue operations, especially for communication between drone pilots and mission commanders or operators. When relying solely on radio communication, the ground team and the commander have to depend on verbal communication alone, which can lead to restricted communication and the possibility of missed or misinterpreted instructions. To address this, I developed two applications - one for the drone pilot and one for the unit commander. The pilot app includes the interface necessary for flying the drone, while the commander app connects to the pilot app and provides access to the drone video feed and other important information. The commander can send visual feedback to the pilot by drawing into the video feed, placing annotation icons, or sending flight commands for more precise cooperation between the drone and the ground team. As the solution is a stand-alone system, it is not susceptible to radio communication overload, which guarantees that commands are not lost and that it can be used even when the radio fails.
Tool for Effective Communication between a Drone Pilot and a Mission Commander
Keywords: mobilné zariadenie; užívateľské rozhranie; Swift; Apple; DJI; dron; záchranné zložky; mobile device; user interface; Swift; Apple; DJI; drone; emergency services