Hodnocení LED náhrad světelných zdrojů - Bordovský, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cílem této diplomové práce je seznámení s LED náhradami světelných zdrojů, možnými problémy, výhodami a nevýhodami. V samotné práci je nejprve zaobíráno pojmy ze světelné techniky. Dále jsou stručně popsány současné světelné zdroje, za které je možná LED náhrada. Jsou to: klasické žárovky, halogenové žárovky, lineární zářivky a kompaktní žárovky. Dále je popsán princip LED svítidel a výhody, nevýhody v současné době u LED svítidel. Hlavní důraz je kladen na kapitolu 5. Náhrady lineárních zářivek LED moduly. Následující kapitoly jsou již věnovány samotnému porovnávání lineárních zářivek a LED modulů. Jak z hlediska světelně-technických parametrů, tak i křivek svítivosti, jasové analýzy a také v neposlední řadě ekonomickému porovnání osvětlovacích soustav s lineárními zářivkami versus LED moduly.

The aim of my thesis is to become familiar with LED replacements of light sources, possible problems, advantages and disadvantages. In the work are at first explained terms of light technology. Then are concisely described actual light sources, that can be replaced by LED. That concern: classic bulbs, halogen bulbs, linear fluorescents and compact bulbs. After that is described principle of LED light fittings and advantages, disadvantages nowadays to use LED light fittings. The main emphasis is placed on chapter 5. The compensations of linear fluorescents by LED moduls. The following chapters are dedicated to comparison of fluorescent lamps and LED moduls. Involving-photometrics parameters, luminous intensity, lumniance analysis and also economics comparison of lighting systems with fluorescent lamps versus the LED moduls.
Evaluation of LED replacements
Keywords: LED světelné zdroje; lineární zářivka; LED modul; křivky svítivosti; jasová analýza; LED lamps; linear fluorescent; LED module; luminous intensity; lumniance analysis