Nebezpečí internetové komunikace - Štěrba, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce se zabývá problematikou komunikačních protokolů a serverů. Jsou zde popsány protokoly TCP/IP. Dále jsou popsány čtyři nejpoužívanější IM protokoly (popis přihlašování, komunikace a zabezpečení). Jsou zde popsány protokoly pro hlasovou komunikaci a problematika softwarových ústředen. Dále jsou zde nastíněny databázové systémy hlavně LDAP. Součástí této práce je také praktická činnost – zprovoznění serveru pro hlasovou komunikaci a posílání zpráv a databáze LDAP. Je popsán postup pro zprovoznění jednotlivých serverů, navázání příslušných klientů na servery a v neposlední řadě komunikace s LDAP.

This work deals with problems of communications protocols and servers. Primarily protocols TCP/IP are described. Next four the most used IM protocols (account of log in, communications and security) are described. Protocols for voice communications and problems of software phone systems are described here. Also database systems especially LDAP are mentioned here. A practical working is a part of this work too – a putting server for voice communications and sending messages and database LDAP into service. The process for putting the servers into service, connecting competent clients, and last but not least communications with LDAP are described.
Internet communication risks
Keywords: TCP/IP; Instant Messaging; Jabber; VoIP; SIP; LDAP; server; klient; odposlech; ústředna.; TCP/IP; Instant Messaging; Jabber; VoIP; SIP; LDAP; server; client; wiretap; phone system.