Návrh projekčního osvětlovače - Přikrylová, Ivana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Cílem této práce je navrhnout vhodný reflektor koncentrující světelný svazek do kruhového otvoru ve cloně. Na světelný svazek za clonou jsou kladeny požadavky dobré účinnosti a současně dobré homogenity. Návrh reflektoru a následné analýzy byly zpracovány pomocí programu LightTools, který slouží k návrhu optických systémů. Reflektor byl navržen šesti různými metodami. Bylo navrženo několik hladkých reflektorů a několik fazetových reflektorů. Vybraný reflektor byl v závěru analyzován v kombinaci s varifokálním objektivem. Pro vybraný reflektor bylo navrženo mechanické uložení s ohledem na předpokládané provozní podmínky. Tato práce slouží jako podklad pro výrobu navrženého reflektoru.

The aim of this diploma thesis is to design a suitable reflector concentrating a light beam into a circular hole in a gobo. The light beam behind the screen should have good efficiency and at the same time good homogeneity. For the reflector design and analysis a software for designing optical systems called LightTools was used. The reflector was designed by six different methods. Several smooth and several faceted reflectors were designed. The selected reflector was analyzed in combination with a varifocal lens. For selected reflector was designed mechanical store with respect to the anticipated operating conditions. This thesis serves as the basis for the producing of the reflector.
Design of projection illuminator
Keywords: Optický návrh; LightTools; reflektor; elipsoidní plocha; Optical design; LightTools; reflector; ellipsoidal surface