Digitální zapisovač dat - Müller, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Diplomová práce Digitální zapisovač dat pojednává o způsobu měření intenzity záření laserového paprsku, jeho vyhledání pomocí krokových motorů a zpracování změřeného signálu pro následné zobrazení na PC. Je zde nastíněna základní teorie optoelektroniky, která se týká zadaného problému. Zejména je tu vysvětlen základní princip fotodetektoru a krokových motorů, které jsou hlavními částmi zařízení. Druhou částí práce je teoretický návrh řešení. Jednotlivě jsou popsány všechny části měřícího systému – jejich vlastnosti a podmínky pro správnou činnost. V poslední části je vysvětlen chod zařízení s odkazy na části vytvořených programů. Kde jsou uvedeny stěžejní funkce, posloupnost řízení hardwaru a princip komunikace.

This thesis deals with method of measuring optical beam intensity, searching for communication system beam using stepper motor movement of the optical head and processing measured signal for displaying on PC. The basic theory of optoelectronics is shown here concerning the problem. There is elaborated main principles of photodetector and stepper motor mainly, which are main part of device. The second part of work is theoretical design of data recorder. All parts are described individually-their characteristics and conditions for correct usage. In the last part setup of device is explained, with the references to blocks of written programs. In the last part, main funcrions of system, its hardware managing and communication are described. At the very end of thesis, examples of measured data are presented.
Digital data recorder
Keywords: Digitální zapisovač; krokový motor; laser; fotodetektor; čtyřkvadrantová fotodioda; mikrokontroler; FTDI RS232R.; Digital data recorder; stepper motor; laser; photodetector; four-quadrant photodiode; microcontroller; FTDI RS232R.