Využití testů genotoxicity k charakterizaci vybraných přírodních látek a částic. - Tilšarová, Kamila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2016)
Při výrobě léčiv, kosmetických výrobků, v potravinářství i jiných biotechnologiích patří testování genotoxicity (neboli změny v genetické informaci, které se nedědí) k běžným krokům procesu před uvedením daného produktu na trh. Tato bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci extraktů z vybraných přírodních látek z hlediska obsahu polyfenolů, flavonoidů a antioxidační aktivity. Dále byly tyto extrakty enkapsulovány do lipozomů a chitosanových částic a cílem bylo jak samotné extrakty, tak částice testovat na možnou genotoxicitu, a to na základě SOS Chromotestu probíhajícího na bakterii E. coli. Provedený genotoxický test neodhalil genotoxické účinky u žádného z čistých extraktů ani testovaných lipozomů.

In production of drugs, cosmetics, in food industry and other biotechnologies, testing of genotoxicity (that are changes in genetic information which are not inhereted) is one of the common steps in the process before distribution to the market. This bachelor´s thesis is focused on the characterization of extracts from chosen natural substances with respect to the content of polyfenols, flavonoides and antioxidant activity. These extracts were encapsulated into liposomes and chitosan particles. The aim was testing possible genotoxicity of whole extracts and particles on possible genotoxicity on the basis of SOS Chromotest performed on bacteria E. coli. This genotoxic assay did not show genotoxic effect of neither pure extracts nor tested liposomes.
Use of genotoxicity tests to characterization of some natural substances and particles
Keywords: genotoxicita; Escherichia coli; SOS Chromotest; lipozomy; genotoxicity; Escherichia coli; SOS Chromotest; liposomes