Centrum volného času Brno - Sudolský, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Tématem zadání ateliérové práce bylo vytvoření architektonické studie novostavby centra volného času, která bude začleněno do prostředí parku v kontextu s okolní strukturou města. Řešený pozemek je položen v parkové části na samém konci městské části Nového Lískovce, který je níže zapuštěn oproti okolí. Dále je obklopen řídkou zástavbou terasových a panelových domů, která tento prostor obklopuje. Výchozím bodem pro návrh byla snaha o citlivý zásah a zastavění pozemku a zároveň hledání jistých referencí přímo v nejbližším okolí. Vznikla idea o navázání na pěší komunikaci ve východní části mezi terasovými domy, která směřuje k frekventované zastávce MHD. Podél této linky a ulice Plachty bylo geometricky začleněn objekt tak, aby zachoval park jako takový a vytvořil jistý veřejný prostor pro trávení volného času. Rozčleněním vznikly dvě části. Část sportovní haly s šatnami a hala pro extrémní sporty, které dominují trampolíny, u-rampa a bazén molitanovými kostkami. V druhé části je umístěna kavárna s promítacími víceúčelovými sály a mediatékou pro sledování filmů, hraní her či promítání menších prezentací. Před kavárnou je vytvořen amfiteátr odpovídající velikosti a prostor pro umístění letní zahrádky. Cílem bylo i zajištění funkční a bezkolizní souznění venkovního veřejného před prostoru jak ze strany osob, tak i bicyklů, kočárků a podobně. Při pokusu o prosvětlení objektu došlo k vytvoření otvorů zastíněnými lamelami, které navazují na fasádu objektu. Také zabraňují nepříjemnému přeslunění, ale propouští potřebné světlo a navíc dodávají objektu vertikální linku, která zlepšuje estetický dojem.

The main subject of the project was to create architecture study for new building of free time center, which will be integrated to surrounding of a local park in a context with structure of a city around. The site plan is placed in park area on the end of the city part Nový Lískovec which is put lower comparing to surrounding. Other building and terrace houses are surrounding it. The main intention in design was to sensitively touch and fill the place with building link to the closest surrounding. The idea of making a connection on pedestrian communication on eastern area between terrace houses, which is pointing to busy bus stop. By this line and Plachty Street was the building geometrically made on purpose to leave the park and to create certain public space for spending free-time. By this distribution two parts was made. Hall part with gym, dressing room and gym for extreme sports, where trampolines, u-ramp, and pool with foam cubes are dominates. In second part there is café with polyfunctional rooms and mediatheque for watching movies, playing games or making small presentations. In front of Café there is created amphitheater and space for placing terrace in the summer time. Other main thing was to create easy movement for people bikes or baby-carriages and so on. In case of lightning was created a long windows shaded by wooden elements which are continuing on façade cover.
Leisure Time Centre Brno
Keywords: Centrum volného času; Nový Lískovec; haly; tělocvičny; kavárna; sály; sport; přednášky; veřejný prostor; ulice; prostor; fasáda; schodiště; beton; Freetime center; Novy Liskovec; hall; gym; café; auditorium; sport; presentations; public spaces; street; space; facade; stairs; concrete