Lokalizace stanic v Internetu pomocí metody Vivaldi s adaptivním časovým krokem - Mašín, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Cílem této diplomové práce bylo seznámení se s principy vyhodnocování logické polohy stanic v síti Internet. Prostudovat lokalizační algoritmus s názvem Vivaldi s adaptivním časovým krokem a následně provést jeho realizaci v operačním systému GNU/Linux distribuce CentOS. Seznámit se s experimentální sítí PlanetLab (http://www.planet-lab.org/). Na zvolené stanice z této sítě přenést, vytvořenou aplikaci a ověřit její činnost na reálných serverech rozmístěných na různých místech zeměkoule a zhodnocení dosahované přesnosti odhadu vzdáleností mezi stanicemi v síti PlanetLab. V rámci této práce byla vytvořena aplikace pro měření predikce zpoždění za pomoci algoritmu Vivaldi s adaptivním časovým krokem, která funguje na principu klient-server, kde klientská část provádí kroky algoritmu vivaldi a serverová pouze naslouchá, sbírá výslední data algoritmu Vivaldi a přehledně je ukládá do souboru. Dále pak byla vytvořena i aplikace pro přímé měření zpoždění, která funguje také jako model klient-server. Tyto aplikace byly přeneseny na vybrané uzly z experimentální sítě PlanetLab. Následně pak byly na těchto uzlech spuštěny, pro uskutečnění potřebného měření. Výsledné hodnoty byly zpracována do tabulek za pomoci programu Microsoft Excel. Tyto hodnoty pak byly porovnány s přímím měřením a s konkurenční lokalizační metodou King. Lokalizační metody Vivaldi s adaptivním časovým krokem a King, se porovnávaly na základě vypočtených relativních chyb obou odhadů měření a pomocí distribučních funkcí všech relativních chyb obou metod. Všechny tyto informace byly vyhodnoceny k porovnání přesností obou lokalizačních metod a přímého měření.

The aim of this thesis was to identification with the principles of logical evaluation of the position of stations on the Internet. Read up on the localization algorithm called Vivaldi with adaptive time step and subsequently to its implementation in the operating system GNU/Linux CentOS distribution. Do one's homework the PlanetLab experimental network (http://www.planet-lab.org/). At selected stations from the network transfer created by the application and verify its function on the real servers located at various places around the globe and assess the accuracy achieved by estimating the distance between stations on the PlanetLab network. In this scope of activity, the application was created to measure the delay prediction using Vivaldi algorithm with adaptive time step which is on principle of operation a client-server where the client performs the steps of the algorithm, Vivaldi and the server only listens, collects the resulting data Vivaldi algorithm and stores them neatly file. Furthermore, the application was developed for direct measurement of the delay, which also functions as a client-server. These applications have been transferred to the selected nodes from the PlanetLab experimental network. Subsequently, these nodes were running, to carry out the necessary measurements. The resulting values were work into tables of using Microsoft Excel. These values were then compared with direct measurements and competitive positioning by the King. Vivaldi localization methods with adaptive time step and the King, were compared based on calculated estimates of both real estate errors and measurement using distribution function of the relative errors of both methods. All this information was evaluated to compare accuracy of both the localization methods and direct measurements.
Localization of nodes in Internet using Vivaldi system with adaptive time step
Keywords: lokalizační metody; algoritmus Vivaldi; metoda King; CentOS; PlanetLab; methods location; algorithm Vivaldi; method King; CentOS; PlanetLab