Distribuční soustava Kypru - realizovatelnost obnovitelných zdrojů a přenos energie - Šimonová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Ještě před několika desítkami let si jen málo lidí dokázalo představit, že se fotovoltaické, solárně termální nebo jiné elektrárny založené na obnovitelných zdrojích, stanou skutečností. Dnes se lidé z celého světa naopak snaží co nejvíce využívat všech možných dostupných zdrojů. Využití slunečního záření jako zdroje energie se nejdřív prosadila pouze u malých zařízení jako jsou kalkulačky za účelem dobíjení baterie, ale nyní jsme schopni vyrobenou energií ze slunce zásobovat obyvatele celého světa. Samozřejmě není možné zásobovat domácnosti a firmy pouze z produktů obnovitelných zdrojů energie. Proto je snaha využívat klasickou výrobu energie zároveň s ostatními zdroji energie. Základními komponenty fotovoltaické či solárně termální elektrárny jsou panely. Panely jsou vyráběny z různých materiálů v různých tvarech a rozměrech. Při výrobě se hledí kromě výsledné účinnosti i na náklady s výrobou spojené. Pro fotovoltaickou i solárně termální elektrárnu je zapotřebí dostatečný sluneční svit. Slunce má největší intenzitu na jihu naší planety. Proto je snaha budovat velké množství těchto elektráren právě ve státech s větší intenzitou slunečního svitu. Jedním z nich je právě i Kypr.

Until a few decades ago few people could imagine that the photovoltaic, solar thermal and other power based on renewable resources, will become a reality. Today people from all over the world on the contrary try at full blast derive benefit from of all possible available source. Using sunlight as a source of energy is first enforced only for small devices such as calculators for charging the battery, but now we are able to produced energy from the sun to supply people around the world. Of course it is not possible supply consumer sector plus firm only from performances renewable power supply. Therefore endeavour is derive benefit from classical energy production at the same time with others power supply. The basic components of photovoltaic and solar thermal power are panels. The panels are made of different materials in different shapes and sizes. During production, the resulting effect looks in addition to costs associated with production. For photovoltaic and solar thermal power plant requires sufficient sunlight. The sunshine has biggest intensity on south of ours planets. Therefore endeavour is build lump these power station just in stand with bigger intensity sunshine. One of them is just Cyprus, too.
Distribution system of Cyprus - feasibility of renewable energy sources and transfer of energy
Keywords: Plynové turbíny Těžké topné oleje Parní jednotky Odsiřování spalin Ropa Zemní plyn Podzemní kabeláž Nadzemní vedení Přenosová síť Distribuční síť Transformační stanice Klima Fotovoltaická elektrárna Fotovoltaika Obnovitelné zdroje energie Fotovoltaické panely Modul Křemík Solárně termální elektrárna Syntetický olej Roztavená sůl Skladování Žlabové kolekory Věže Komín Fresnelovy kolektory Heliostaty Talířovité Stirling systémy Absorbér Odsolování Mořská voda Solné zbytky Destilát; Gas turbines Heavy fuel oil Steam units Flue gas desulphurization Petroleum Natural gas Underground cable Overhead Transmission network Distribution network Transformation station Climate Photovoltaic power station Photovoltaic Renewable energy sources Photovoltaic panels Modulus Silicon Solar thermal power plant Synthetic oil Molten salt Storage Trough collectors Towers Chimney Fresnel collectors Heliostats Dish Stirling systems Absorber Desalination Sea water Brine Distilate