Ověření drsnosti povrchu po frézování nástrojem s VBD doporučenými řeznými podmínkami - Novotný, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na praktické testování výměnných břitových destiček. Nejprve je zde teoretický rozbor problémů týkajících se hlavních testovaných částí. Zejména je zde popsán úvod do čelního frézování, struktury povrchu po frézování a opotřebení řezného nástroje. Následuje návrh experimentu, který přesně vymezuje použitý stroj, nástroj, výměnné břitové destičky, řezné podmínky, materiál pro testování a základní kritéria experimentu. V poslední části je zaznamenán výsledek testů a jsou navrženy optimální hodnoty pro řezné rychlosti.

My bachelor’s thesis aims at practical testing inserts. The first part includes a theoretical analysis of problems connected with main tested parts. Especially, there is a description of face milling, surface structure after face milling and wear of the cutting tool. Next, an experiment is designed and performed, describing the machine used, the cutting tool, inserts, cutting conditions, material for testing and basic experiment criteria. In last part results of the test are presented and optimal value for cutting speed.
Verification of surface roughness and recommended cutting conditions after milling using tool with inserts
Keywords: čelní frézování; drsnost povrchu; opotřebení nástroje; řezná rychlost; doporučené řezné podmínky; face milling; surface roughness; tool wear; cutting speed; cutting date