Radiační a chemická ohrožení obyvatelstva v zónách havarijního plánování v České republice - Kaup, Aleš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
V dnešní době, kdy se používají nebezpečné radioaktivní a chemické látky po celém světě a v každém odvětví průmyslu, je velmi složité docílit správné zacházení, manipulace a skladování těchto látek. Při malé chybě může dojít k nehodě nebo dokonce až havárii. V nejhorších případech může dojít k ohrožení, zasažení nebo poškození obyvatelstva, životního prostředí a majetku. Musíme tedy co nejpečlivěji přistupovat k manipulaci a skladování těchto látek.

Nowadays, when dangerous radioactive and chemical substances are used throughout the world in all branches of industry, it is very difficult to achieve proper treatment, handling and storage of these substances. A small error can cause an accident or even a disaster, and moreover, population, environment and property can be affected. So we have to implement handling and storage of these substances carefully.
Radiation and Chemical Threats of Population in Zones of Emergency Planning in the Czech Republic
Keywords: Radiační nehody a havárie; chemické havárie; zóny havarijního plánování; ohrožení obyvatelstva; nebezpečné látky; Radiation accidents and accidents; chemical accidents; emergency planning zones; population threat; hazardous substances