Cestička k domovu - Hauser, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
Ústředním motivem projektu Cestička k domovu (inspirací pro název projektu byla stejnojmenná báseň Karla Václava Raise) je práce s pamětí krajiny. Projekt se týká 700 metrů dlouhého úseku z části zaniklé cesty u Stráže nad Nežárkou, které se ve své práci snažím navrátit její původní účel, zjistit její historické opodstatnění a navrátit její celistvost. Cesta vedla z obce Dvorce a končila u dnes zrušeného Gablerova mlýna (dům č. p. 98) ve Stráži nad Nežárkou. Součástí práce bylo také pozorování proměn kulturní krajiny v okolí obce. Práce samotná se skládá ze tří etap. CESTA, JABLONĚ, OBJEKT.

The central idea of this project named “My way home” (the project’s name was inspired by Karel Václav Rais’s poem of the same name) is the work with the memory of a landscape. The project concerns a 700-metre-long area which is part of what used to be a road near Stráž nad Nežárkou. First of all, I try to return the road its original purpose. Also, I try to find out its historic foundation. Finally, I try to return the road its integrity. The road used to go from the village of Dvorce to the now cancelled Gabler’s mill (house number 98) in Stráž nad Nežárkou. The Diploma also includes an observation of the changes of the landscape near the village. The Diploma itself consists of three phases: The road, apple trees, The object.
The Path Home
Keywords: kulturní krajina; paměť krajiny; cesta; jabloně; objekt; Stráž nad Nežárkou; cultural landscape; memory of landscapes; road; apple trees; object; Stráž nad Nežárkou