Expertní systémy v diagnostice transformátorů - 1. část - Hammer, Miloš; Janda, Ondřej (International Society for Science and Engineering, o.s., 2011)
This paper deals with general theory of expert systems, which can be used in power transformer diagnostics. After brief introduction, history, types and structure of expert systems is described.

Článek se v této části zaobírá obecnou teorií expertních systémů, které je možné využít v diagnostice elektrických strojů netočivých : transformátorů. Po úvodu do expertních systémů je pozornost soustředěna na historii a přehled expertních systémů, dále na jejich strukturu a klasifikaci. Jsou rovněž zmíněny i programovací jazyky expertních systémů.
Expert Systems in Transformer Diagnostics - first part
Keywords: Transformátor; expertní systémy; diagnostika.; Power transformer; expert systems; diagnostics.