Rodinný dům - Ambrožová, Renata (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout rodinný dům s téměř nulovou spotřebou energie na rovinatém pozemku ve Veverských Knínicích v Jihomoravském kraji. Jedná se o dvoupodlažní objekt ve tvaru písmene L s garáží. Dům má dva typy střech: sedlovou střechu s plechovou krytinou nad dvoupodlažní částí a plochou jednoplášťovou střechu nad jednopodlažní částí. Fasáda je jednoplášťová s bílou omítkou nebo obkladem v imitaci dřeva. V přízemí se nachází otevřený obytný prostor s kuchyní, technická místnost, toaleta, sklad a garáž. V patře je ložnice, dvě další obytné místnosti, tři šatny a koupelna. Základy domu tvoří betonové pásy, a to s ohledem na sprašovité podloží. Nosné i nenosné stěny jsou z pórobetonových tvárnic, vodorovné nosné konstrukce jsou železobetonové. Rámy oken a vchodových dveří jsou hliníkové. Dům je vybaven tepelným čerpadlem země–voda s plošnými kolektory. Tepelné čerpadlo je umístěno v technické místnosti. Čerpadlo zajišťuje vytápění i přípravu teplé vody. Vytápění je řešeno podlahovým topením, doplněným o desková tělesa ve vybraných místnostech. Pro optimalizaci spotřeby energie jsou instalovány akumulační nádrž. Větrání je mechanické s rekuperací tepla, tichým provozem a dálkovým ovládáním, včetně předehřevu vzduchu. Čerstvý vzduch je přiváděn do obytných místností a odtahován je z koupelen a spíže. Dešťová voda je akumulována do akumulační nádrže a využívána k zavlažování. Přebytečná voda je odváděna do vsakovacího jezírka, který je navržen s ohledem na sprašovité podloží. Na sedlové střeše jsou instalovány fotovoltaické panely orientované na jihovýchod. Dům spadá dle průkazu energetické náročnosti do energetické třídy A. Požárně je řešen jako jeden požární úsek zahrnující celý objekt včetně garáže. V garáži je umístěn hasicí přístroj. Budova je důkladně zateplena, minimalizuje tepelné mosty, má optimální orientaci ke světovým stranám a je navržena s cílem co nejnižších energetických ztrát.

The aim of this Bachelor’s thesis is to design a nearly-zero energy detached house on a flat plot in Veverské Knínice in the South Moravian Region. It is a two-story, L-shaped building with a garage. It has two types of roofs: Roof truss with folded metal roofing over the storey part of the house and flat warm roof over the single-storey part of the house. The house has a single-skin facade with white plaster or wood imitation. There is an openspace kitchen, a utility room, toilet, storage space and garage on the ground floor and a master bedroom, two bedrooms, three walk-in closets and bathroom on the first floor. Foundations are made of concrete strips because of silty soil. The load-bearing walls and partitions are made of aerated concrete blocks and the horizontal load-bearing structures are made from reinforced concrete. Frames of windows and external doors are made of aluminium. The building is equipped with a ground-source heat pump with horizontal collectors, located in the first-floor utility room, providing both space heating and domestic hot water. The spacious plot allows for proper installation of the collectors. Space heating is provided by underfloor heating, supplemented by panel radiators in selected rooms. A thermal storage tank and a domestic hot water tank heated by heat pump help optimize energy use. Mechanical ventilation with heat recovery supplies fresh air. It has a remote control, silent operation, and a preheater for cold conditions. The air is supplied to living areas and bedrooms, while stale air is extracted from bathrooms and utility spaces. Stormwater is collected in a storage tank and used for irrigation. Excess water is directed to an infiltration trench, suited to the site’s silty soil for effective infiltration. The pitched roof is equipped with photovoltaic panels facing the southeast. The house falls into energy class A according to the Energy Performance Certificate. The fire safety design includes a single fire compartment that covers the entire building, including the garage. A fire extinguisher is located in the garage. The building is well insulated, has minimized thermal bridges, optimal orientation to the cardinal directions, and is designed to achieve minimal energy losses.
Detached House
Keywords: rodinný dům; průkaz energetické náročnosti budov; tepelné čerpadlo; nízkoenergetický dům; fotovoltaické panely; vzduchotechnická jednotka; family house; energy performance certificate; heat pump; low-energy house; photovoltaic panels; air handling un