Klient protokolu DNS s grafickým rozhraním vhodný pro demonstrativní účely - Sousedík, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
V práci je popsán protokol DNS, zprávy, které při své komunikaci tento protokol používá. Práce popisuje protokol od jeho vzniku, důvody, proč vznikl, popisuje funkčnost protokolu. Dále se zabývá multicastovými možnostmi překladu jmen, konkrétně probírá mDNS a LLMNR. V druhé části je podrobně popsána struktura a využití jednotlivých zpráv. V poslední části práce je popsán návrh vlastního programu, který byl na základě získaných poznatků navržen. Samostatná kapitola práce je věnována podrobnému popisu programu a jeho jednotlivým částem. Velká část je také věnována testování programu. Jsou zde popsány problémům, které během vývoje programu nastaly a jejich řešení.

This thesis describes DNS protocol and messages it uses to obtain desired information. The protocol is described from its creation and occasions that caused the creation of the protocol. Later on are discussed multicast capabilities of name resolution this section is focused on mDNS and LLMNR. In the second part is detailed description of the structure of the messages and their useage. In the last part is described the design of the application, which was based on the specifications listed in RFCs. One chapter is devoted to a detailed description of the application and its individual parts. A large part is devoted to the testing. There are also described problems that occurred during application development and their solutions.
DNS protocol client with a graphical interface suitable for lecturing
Keywords: DNS; vlastnosti DNS; popis DNS; mDNS; LLMNR; DNSSEC; DNS klient; DNS; DNS properties; description of DNS; mDNS; LLMNR; DNESSEC; DNS client