Spokojenost zákazníků vybrané společnosti a návrhy na její zvýšení - Polová, Silvie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2020)
Diplomová práce se zaměřuje na vytvoření takových návrhů, které povedou ke zvýšení úrovně spokojenosti zákazníků daného podnikatelského subjektu. Na základě teoretických poznatků je provedena krátká analýza marketingového mixu i prostředí, ve kterém se subjekt nachází. Hlavní část práce je zaměřena na marketingový výzkum spokojenosti zákazníků a jeho zhodnocení. Následně jsou vypracována doporučení, jak dosáhnout zlepšení dosavadní situace.

The primary aim of this diploma thesis is to suggest proposals leading to the increased level of customer´s satisfaction based on the obtained theoretical knowledge as well as on the performed analysis of the current state and the marketing research.
Customer Satisfaction of the Selected Company and Improvement Suggestions
Keywords: Marketing; zákazník; spokojenost zákazníků; marketingový výzkum; dotazníkové šetření; Marketing; customer; customer satisfaction; marketing research; questionnaire survey