Kumulace a šíření rušivých jevů v přenosové soustavě - Šedivý, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato diplomová práce se věnuje analýze a simulaci rušivých jevů v přenosové soustavě České republiky s důrazem na harmonické zkreslení napětí. Byl vyvinut simulační model v prostředí PSCAD, který umožňuje studovat šíření harmonických složek v zauzleném systému s více vzájemně propojenými rozvodnami při různých provozních scénářích. Výsledky simulací poskytují hlubší porozumění aspektů ovlivňujících šíření především harmonických v síti a vedou k návrhům, jak efektivně analyzovat šíření rušivých jevů v rozsáhlejším měřítku sítě.

This thesis is devoted to the analysis and simulation of disturbance phenomena in the transmission system of the Czech Republic with emphasis on harmonic voltage distortion. A simulation model was developed in PSCAD environment, which allows to study the propagation of harmonic components in a congested system with multiple interconnected substations under different operating scenarios. The simulation results provide a deeper understanding of the aspects affecting the propagation of mainly harmonics in the network and lead to suggestions on how to effectively analyze the propagation of disturbances on a larger scale network.
Aggregation and propagation of disturbances in the transmission system
Keywords: Přenosová soustava; kvalita napětí; šíření rušivých jevů; harmonické; impedanční charakteristika; přenosové koeficienty.; Transmission system; voltage quality; interference propagation; harmonics; impedance characteristics; transmission coefficients.