Analýza vláknového optického spoje - Šefara, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
V této práci jsou shrnuty teoretické poznatky o šíření světla optickým vláknem a o příčinách vzniku parazitních jevů v optickém vlákně a jejich dopadu na přenášený signál. Jsou zde také vysvětleny základní metody pro měření těchto jevů. Dále je proveden návrh laboratorní úlohy pro měření parametrů optického spoje pomocí výukového souboru PROMAX EF-970.

This theses report on theoretical findings about spreading light in an optical fiber and about causes of origin parasitic effects in optical fiber and their impact on carried signal. There is also explained basic methods of measuring this effects. In this theses is made concept of laboratory measurment of parameters optical link using tutorial set PROMAX EF-970.
Optical fiber link analysis
Keywords: Optické vlákno; útlum; disperze; PMD; PROMAX EF-970; laboratorní měření; Optical Fiber; Attenuation; Dispersion; PMD; PROMAX EF-970; laboratory measuration