Bytový dům - Marcibányi, Slavomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Bakalárska práca rieši projektovú dokumentáciu novostavby bytového domu s takmer nulovou spotrebou energie v meste Trnava. Bytový dom má 4 nadzemné podlažia, v ktorých sa nachádza 14 bytových jednotiek, je podpivničená. Celá budova je prepojená výťahom a dvojramenným schodiskom. V 1.S sa nachádza relaxačná zóna spolu so saunou pre obyvateľov bytového domu, technické priestory, strojovňa vzduchotechniky kočikáreň, spoločenská miestnosť, pivničné priestory a miestnosť pre upratovačku. V 1.NP sa okrem skladu pre záhradkára nachádzajú bytové jednotky. V 2.-4.NP sa nachádzajú bytové jednotky. Pred budovou je navrhnutých 16 parkovacích miest, z toho dve sú pre imobilných. Objekt je založený na základových pásoch. Nosný systém je stenový. Stropnú a strešnú konštrukciu tvorí železobetónový strop. Objekt je zastrešený plochou vegetačnou jednoplášťovou strechou. Zateplenie je riešené formou obvodových keramických tvárnic POROTHERM s výplňou minerálnej vaty.

The bachelor's thesis deals with design of a new apartment building with nearly zero energy comsuption in the city of Trnava. Apartment building have 4 above ground floors, in which there are 14 housing units, the building has a basement. Whole building is connected by an elevator and two-arm staircase. In 1.S there is wellness zone with sauna for inhabitants, technical premises, engine room for ventilation system, carriage house, common room, cellars and room for a cleaning lady. On 1.NP floor besides storage room for the gardener there are housing units. On 2.NP and 4.NP there are housing units. In front of the building there are 16 designed parking spaces, of which 2 are for immobile. Building is based on foundation strips. The supporting system is wall-mounted. The ceiling and roof construction are formed by monolithic reinforced concrete ceiling. The Building is covered by a flat single-skin vegetation roof. Thermal insulation is solved by peripheral ceramic blocks POROTHERM filled with mineral wool.
Apartment building
Keywords: Bytový dom; nízkoenergetická budova; budova s takmer nulovou spotrebou energie; plochá jednoplášťová vegetačná strecha; výťah; monolitické železobetónové stropy; jednovrstevné obvodové tepelnoizolačné murivo; murovaná konštrukcia; Apartment building; low energy building; nearly zero-energy building; single-skin vegetation roof; elevator; monolithic reinforced concrete celings; single-layer perimeter thermal insulation masonry.