Návrh koncového efektoru robotu - Kadaňka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato práce se zabývá rešerší efektorů, obzvláště pro předměty válcového či sférického typu. Dále rozdělením efektorů podle typu použité síly. Hlavní část se zabývá návrhem a praktickou realizací prototypu efektoru, který je schopen uchopit sférický předmět.

This thesis describes robot grippers, especially for cylindrical and spherical shape. The effectors are divided by type of used force. Main part deals with design and creating a prototype of effector that can grip a spherical object.
Design of a robot gripper (2)
Keywords: Koncový efektor; Krokový motor; Arduino; CNC Shield; Průmyslový robot; Robot gripper; Stepper motor; Arduino; CNC Shield; Industrial robot