Studium kontaminace říčních sedimentů platinovými kovy - Novotný, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Tato práce se zabývá charakteristikou platinových kovů a problematikou související s jejich toxicitou a mobilitou v životním prostředí, přesněji v akvatickém prostředí. Tyto kovy jsou do životního prostředí uvolňovány v důsledku používání automobilových katalyzátorů. Jejich funkce je založena na katalytických vlastnostech platinových kovů. V důsledku vysokých teplot mohou být tyto kovy v katalyzátoru oxidovány a následně emitovány spolu se spalnými produkty do okolní atmosféry. Cílem práce je měření reálných vzorků říčních sedimentů řeky Svratky na území města Brna a zjištění možnosti kontaminace akvatického prostředí těmito kovy.

This work deals with the characteristics of platinum metals and problems related to their toxicity and mobility in the environment, especially in the aquatic environment. These metals are released into the environment due to the use of automotive catalysts. Their function is based on the catalytic properties of platinum metals. Because of the high temperatures, these metals can be oxidized in the catalyst and subsequently emitted together with the combustion products into the surrounding atmosphere. The aim of the thesis is to measure real samples of river sediments of the river Svratka on the territory of the city of Brno and to find the possibility of contamination of the aquatic environment with these metals.
Study of contamination of river sediments with platinum metals
Keywords: Platinové kovy; platina; palladium; rhodium; životní prostředí; automobilová doprava; emise; bioakumulace; biokoncentrace; říční sedimenty; řeka Svratka; Brno; SPE; AAS.; Platinum metals; platinum; palladium; rhodium; environment; automotive catalysts; emision; bioacumulation; bioconcentration; river sediments; Svratka riveri; Brno; SPE; AAS.