Perzistence XML v relační databázi - Boháč, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Cílem této diplomové práce je vytvoření klienta xDB databáze se schopností vizualizace a správy XML dokumentů a schémat. Úvodní část se věnuje seznámení s jazykem XML, schématy XML (DTD, XML Schema, RelaxNG aj.) a se souvisejícími technologiemi. Poté se práce zabývá problémem perzistence XML a zaměřuje se na techniky mapování nutné pro efektivní ukládání do relační databáze. Hlavní část je věnovaná návrhu a implementaci klientské aplikace XML Admin, která je naprogramovaná v jazyce Java. Aplikace používá rozhraní XML:DB pro komunikaci s databází xDB. Podporuje ukládání XML dokumentů do kolekcí a jazyk XPath pro dotazování. Závěrečná část se věnuje výkonnostním testům aplikace a porovnání s existující nativní databází eXist.

The aim of this thesis is to create a client xDB database, which supports visualization and management of XML documents and schemas. The first part deals with the introduction of XML, XML schemas (DTD, XML Schema, RelaxNG, etc.) and contextual technologies. After that the thesis deals with the problem of the XML persistence and it focuses on mapping techniques necessary for an efficient storage in a relational database. The main part is devoted to the design and implementation of client application XML Admin, which is programmed in Java. The application uses the XML:DB interface to communicate with the xDB database. It supports storing XML documents to a collection and the XPath language for querying them. The final section is devoted to application performance testing and comparison with existing native database eXist.
XML Persistence in Relational Databases
Keywords: XML; relační databáze; nativní XML databáze; databáze s podporou XML; XPath; XQuery; DTD; XML Schema; Relax NG.; XML; relational databases; nativ XML database; XML-enabled database; XPath; XQuery; DTD; XML Schema; Relax NG.