Studium chemického složení atmosférických aerosolů - Gazdošová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2008)
Atmosférické aerosoly hrají významnou roli v mnoha atmosférických procesech (vliv na radiační rovnováhu atmosféry, pokles viditelnosti, produkce smogu, destrukce stratosférického ozonu, …). Epidemiologické studie potvrdily korelaci mezi zvýšenou úmrtností a koncentrací aerosolů. V posledním desetiletí je věnována zvýšená pozornost organickým sloučeninám, které jsou součástí aerosolových částic. Přestože organické sloučeniny tvoří často až 60 % celkové hmoty aerosolů, jejich složení, koncentrace a procesy vzniku nejsou dosud plně prozkoumány. Předmětem diplomové práce bude studium složení organických sloučenin v atmosférických aerosolech se zaměřením na PAHs a cukry. Atmosférické aerosoly budou vzorkovány na filtry a v extraktu filtrů budou analyzovány vybrané organické sloučeniny využitím GC, GC-MS, případně LC. Vývoj a optimalizace extrakčních metod (PSE, …) a detekce sledovaných sloučenin. Bude srovnána koncentrace studovaných organických sloučenin ve velikostních frakcích aerosolů PM 10, PM 2,5 a PM 1.

Atmospheric aerosols play an important role in various atmospheric issues (effect to the radiation budget of the atmosphere, visibility reduction, smog production, destruction of stratospheric ozone, …). Epidemiological studies proved a correlation between increased mortality and high concentration of ambient particulate matter. Over the past decade, a growing attention has been focused on the organic compounds that are constituents of aerosol particles. Although organic compounds comprise often up to 60% of the total aerosol mass, their composition, concentration and formation mechanisms are not well understood. Diploma thesis will deal with the study of chemical composition of organic compounds bound to atmospheric aerosols with focus on polyaromatic hydrocarbons and sugars. Atmospheric aerosols will be sampled on filters and filter extracts will be analysed for content of studied organic compounds by means of GC, GC-MS or LC, respectively. Development and optimalization of extraction methods (PSE, …) and detection of compounds of interest. Concentration of studied organic compounds in aerosol size fractions PM 10, PM 2.5 and PM 1 will be compared.
Study of chemical composition of atmospheric aerosols
Keywords: atmosférické aerosoly; polyaromatické uhlovodíky; cukry; vzorkování; atmospheric aerosols; polyaromatic hydrocarbons; sugars; sampling