Ověření termodynamické stability ettringitu - Pekárková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Práce se zabývá možností využití fluidních popílků pro směsné cementy. Zaměřuje se na termodynamickou stabilitu ettringitu, který vzniká při hydrataci směsných cementů. Konkrétně je sledován vliv vnějšího prostředí a vliv prostředí kalciumhydrosilikátů na stabilitu ettringitu.

The thesis deals with possibilities of FBC fly ash utilization for composite cements. It focuses on thermodynamic stability of ettringite, which is produced during composite cements hydration. Specific tasks are dedicated to observation of influence of outdoor environment and influence of calciumhydrosilicate environment to stability of ettringite.
Verification of the Thermodynamic Stability of Ettringite
Keywords: Portlandský cement; portlandský směsný cement; fluidní popílek; AFt fáze; ettringit; yeelimit; thaumasit; síran hlinitý; hydroxid vápenatý; Portland cement; portland-composite cement; FBC fly ash; AFt phases; ettringite; yeelimite; thaumasite; aluminum sulfate; calcium hydroxide