Gramatiky s rozptýleným kontextem a jejich aplikace v analýze přirozených jazyků - Kajan, Dušan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Obsahem práce je vytvoření metody, která by umožnila automatizované zpracování přirozeného jazyka s využitím gramatik s rozptýleným kontextem. Toho je dosaženo zavedením upravené metody syntaktické analýzy shora dolů, přičemž součástí práce je i implementace algoritmu v jazyce Python. K tomu je využita knihovna NLTK, která slouží k získávání větných členů z anglických vět. Výsledný program je modulární a je schopen zpracovat libovolnou gramatiku v korektním formátu.

The purpose of this thesis is to create a method, based on scattered context grammars, for natural language analysis. The method proposed in this thesis, is similiar to syntax analysis for context-free grammars. Implementation of the proposed algorithm is attached. The programm is written in Python 2.7 and the module NLTK is needed. The purpose of NLTK is to parse English sentence and return the lexems
Scattered Context Grammars and Their Applications in Natural Language Analysis
Keywords: gramatiky s rozptýleným kontextem; analýza priřodzeného jazyka; NLTK; syntaktická analýza; scattered context grammars; natural language translation; NLTK; syntax analysis