Analýza variability srdečního rytmu krátkodobou Fourierovou transformací - Osičková, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práce popisuje variabilitu srdečního rytmu, její fyziologický a klinický význam a způsoby analýzy. Jsou zde rozebrány metody vyhodnocení změn variability srdečního rytmu v časové oblasti a pomocí krátkodobé Fourierovy transformace. Tyto dvě metodiky srovnává podle vyhodnocení změn HRV zapříčiněných globální ischemií. V praktické části je popis vytvořené aplikace v programu Matlab pro analýzu HRV v časové oblasti a pomocí krátkodobé Fourierovy transformace. Výsledky byly získány z poloh R vln EG signálu izolovaných srdcí králíků.

The thesis describes the heart rate variability (HRV), its physiological and clinical significance and the means of its analysis. It includes a thorough dissection of the methods applied in the process of HRV evaluation in a time domain and using the short-time Fourier transform. The thesis compare both of the methodologies regarding changes of HRV caused by global ischaemia. The practical part descibes the application created in Matlab for analysis in the time domain and using short-time Fourier transform. The resulsts were calculated from the positions R wave EG signal isolated rabbit hearts.
Short time Fourier transform for heart rate variability analysis
Keywords: Variabilita srdečního rytmu; elektrogram; RR interval; krátkodobá Fourierova transformace; Heart rate variability; electrogram; RR interval; short-time Fourier transform