Skládání kulového panoramatického snímku - Vénos, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Bakalářská práce se zabývá skládáním panoramatického obrazu, a to od jeho počátku daného nastavením fotoaparátu a panoramatické hlavice Manfrotto 303SPH, až po skládání nesnímaných snímků do jednotlivých druhů panoram. V této práci jsou popsané transformace využívané při spojování obrazu, možnosti výpočtu matice homografie ze zadaných bodů korespondence a převod z roviny do cylindrických nebo sférických souřadnic. Součástí je také popis funkcí využívajících knihovnu OpenCV při skládání.

Bachelor's thesis deals with stitching panoramic image, from its beginning given by setting properties of camera and 303SPH Manfrotto panoramic head, to assembly of images captured in different kinds of scenery. This work describes the transformation used with stitching images, for calculating the matrix homograph from specific points of correspondence and transfer from plane to cylindrical or spherical coordinates. It also includes a description of the functions using the OpenCV library used in the assembly.
Stitching of Full Sphere Panoramic Image
Keywords: homografie; vstupní pupila; perspektivní projekce; geometrická transformace; homogenné souřadnice; homography; entrance pupil; perspective projection; geometric transformation; homogeneous coordination’s