Dům umění vHradci Králové - Rejchl, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Projekt Dům umění v Hradci Králové přetváří uzavřený vnitroblok v otevřený a živý „umělecký dvůr“, který propojuje výtvarné umění s veřejným prostorem města. Návrh klade důraz na flexibilitu výstavních ploch, podporu komunitních aktivit a vznik přirozeného přechodu mezi soukromým a veřejným prostředím. Výsledkem je současná umělecká laboratoř – společenský magnet a místo setkávání široké veřejnosti s uměním.

The project House of Art in Hradec Králové transforms a closed courtyard into an open and lively "art courtyard" that connects visual arts with the public space of the city. The design emphasises the flexibility of exhibition spaces, the promotion of community activities and the creation of a natural transition between private and public spaces. The result is a contemporary art laboratory - a social magnet and meeting place for the general public to engage with art.
House of Art in Hradec Králové
Keywords: Kunsthalle; současné umění; galerie; výstavní síň; interpretace umění; umělecký dvůr; hliněná výstavba; Kunsthalle; contemporary art; gallery; exhibition hall; art interpretation; art courtyard; rammed earth construction